Vinársky slovník

Bazové víno

Správne vyrobené víno z bazy je rovnako dobré, ako víno vyrobené z hrozna. Bazové víno z kvetov, ale aj bobúľ veľmi dobre starne a bude sa neustále vyvíjať, takže skúste niekoľko fliaš odložiť na dlhšie ako rok. Možno budete veľmi milo prekvapený aké dobré víno z bazy môže byť.

Baza čierna (Sambucus nigra) sa používa už veľmi dlhé roky, ako liečivá rastlina, no prináša nám aj rôzne iné podoby. Napríklad aj v podobe vína, sirupu alebo šťavy. V bylinkárstve sa najmä využíva vo forme tinktúr alebo v sušenej forme odporúča sa najmä pri oslabenej činnosti imunitného systému. Tradične sa využíva aj pri dietách, znižovaní telesnej hmotnosti ako súčasť dietného režimu. Celkovo sa extrakt z bazy ukázal ako bezpečný nákladovo efektívny pri liečbe chrípky alebo nachladnutia.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.