Niektorí veria, že pre víno nie je nič lepšie a dôležitejšie ako správna manipulácia a čas strávený v starostlivo spravovanej pivnici. Iní medzitým experimentujú s metódami zrenia, ktoré posúvajú hranicu tradície.

Pozrite sa na niekoľko nekonvenčných metód zrenia alkoholických nápojov.

Víno zrejúce v amforách

Amfora je typ nádoby s charakteristickým tvarom, pochádzajúca až z obdobia neolitu a dlho používaná starovekými výrobcami vína. Krehké nádoby boli používané na transport tekutých aj pevných produktov, ale hlavne vína.


Prečítajte si aj Belvet vám doručí vína Tajna priamo k dverám


Víno zrejúce v amforách spôsobilo v posledných rokoch rozruch vo svete vinárstva. Jedným z najviac profitujúcich z prechodu na túto metódu je top producent Bordeaux Pontet-Canet. Technický riaditeľ spoločnosti Jean-Michel Comme strávil tri roky skúšaním rôznych veľkostí a tvarov amfor. Výsledkom bolo, že v roku 2012 zrelo približne 15% ročníka vyrobeného firmou Pontet-Canet práve touto metódou. Betónové nádoby majú tendenciu zneutralizovať príchute a dovoľujú tiež lepšie vyniknúť ovociu.
Pontet-Canet nie je jedinou firmou, ktorá používa amfory na dozrievanie vín. Juhoafrický producent Hamilton Russell Vineyards zaznamenal v roku 2012, že jeho experimenty s hlinenými amforami vytvorili vína s lepšou štruktúrou v porovnaní s tými, ktoré zreli v sudoch. Počas experimentovania s Chardonnay amfory dovolili vínu rozvinúť sa bez vanilínov a trieslovín, povedal Hamilton Russell.

K rovníku a späť

Aquavit je škandinávsky destilát pálený zo zrna, alebo zemiakov podobný vodke, ktorého pôvod sa datuje do 16. storočia. Je dochucovaný bylinkami, korením alebo ovocným olejom. Bežné príchute sú rasca, kardamón, kmín, aníz, fenikel a citrónová alebo pomarančová kôra. Zvyčajne má žltkastý nádych, ale farba môže byť v rozpätí od priezračnej až po svetlohnedú. Závisí to od toho, ako dlho dozrieval v dubových súdkoch (špecifické pre Nórsko), alebo množstva použitého farbiva.
Existuje viacero prominentných Aquavitových značiek, napríklad L?iten alebo Lysholm a Gilde. Práve nórska línia má najoriginálnejšiu a najlepšie vypracovanú metódu dozrievania.
Aquavit pomenovaný podľa tradície dozrievania v dubových sudoch na lodiach, posielajú producenti z Nórska do Austrálie a naspäť, aby sa uistili, že ich náklad prejde cez rovník dva krát predtým, ako ho dajú do fliaš. Konštantný pohyb, vysoká vlhkosť a meniaca sa teplota sú považované za príčinu extrakcie väčšieho množstva príchutí, čo vedie k predĺženej dobe dozrievania. Lode naložené Aquavitom sa aj dnes pravidelne plavia z Nórska do Austrálie predtým, ako sa dostanú na trh.

Madeirské horúce dozrievanie

Portugalský ostrov Madeira je známy svojimi silnými a sladkými vínami. Tiež je domovom unikátnej metódy zrenia vína, originálne vytvorenej na ochranu vína pred poškodením počas dlhých ciest po mori cez tropické pásma.
V minulosti madeirskí výrobcovia podrobili svoje vína horúcemu procesu dozrievania tak, že fľaše ukladali do trupov lodí, ktoré ich viezli na trhy. Teplota sa zvyšovala a proces dozrievania karamelizoval cukry vo víne, čo viedlo k vzniku pojmu „madeirizované“. Dnes je tento proces nahradený dvomi hlavnými metódami – Canteiro a Estufa.
Prvá metóda je, že vína sú uložené na policiach na povalách domov obchodníkov, kde teploty dosahujú 30°C. Zrejú takto všetky odrodové aj ročníkové vína. Canteiros musia zrieť aspoň tri roky predtým, než môžu byť predané.
Druhá metóda – Estufa, sa používa na mladšie, neodrodové, komerčné vína. Vína sú pumpované do kontajnerov z nehrdzavejúcej ocele (estufas) a zohrievané minimálne tri mesiace na teploty 45-50°C. Tieto vína môžu byť predané po najmenej dvoch rokoch zrenia.

Dozrievanie v dubových fľašiach

Pre tých, ktorí sa nevedia dočkať, kedy víno ročníku 2014 dosiahne svoj plný potenciál, môžu byť odpoveďou práve dubové fľaše.
Dubová fľaša – Oak Bottle – predstavená v januári, je myšlienkou tridsaťročného kanadského dodávateľa Joela Paglione a sľubuje dosiahnuť efekt vína dozretého v dubovom sude za jeden deň. Stačí iba naliať vybraný nápoj do fľaše a čakať niekoľko dní – v závislosti od toho, akú intenzitu dubovej príchute si želáte. Fľaša vyrobená z obnoviteľného zdroja amerického dubu môže byť tiež použitá na zvýraznenie chute Bourbonu, Tequily, brandy, vodky a ginu.


Prečítajte si aj Vinárske termíny, ktoré by mal poznať každý milovník vína


V januári bola tiež uvedená podobná fľaša zvaná Pinocchio Barrique. Fľaša je vyrobená z európskeho dubu a je dizajnovaná pre ktorýkoľvek nápoj nad 12% od vína a whisky až po grappu a sľubuje zvýraznenie chute. Fľaši Pinocchio Barrique trvá 10 dní na dosiahnutie účinku 6 mesačného dozrievania v dubovom dreve, zatiaľ čo Oak Bottle to trvá vraj iba dva dni.
V súčasnosti prebieha testovanie obidvoch produktov.

Dozrievanie pod vodou

Objav vín zo stroskotanej lode viedol k ďalšiemu experimentovaniu a diskusii o potenciálnom dozrievaní pod vodou použitím morského dna na dozrievanie vína pri kontrolovateľnejších podmienkach.
Niekoľko výrobcov vína po celom svete si vytvorilo vlastné podvodné vínne pivnice na testovanie rozdielov v porovnaní s vínami zrejúcimi na súši. Jeden takýto producent je Mira Winery v Napa (Kalifornia), ktorý nechal zrieť svoje víno Aquaoir 60 stôp pod vodou niekoľko rokov. Veril, že dozrievanie pod vodou spôsobí, že víno bude zrieť iným spôsobom a bude chutiť inak.
Nedávno výrobca potopil osem bedničiek Cabernet Sauvignon ročník 2011 60 stôp pod hladinu na 6 mesiacov. Po vytiahnutí laboratórne testy potvrdili, že z chemického hľadiska vyzerajú podobne ako vína zrejúce na súši, ale dvaja someliéri v chuťových testoch potvrdili, že Aquaoir chutí inak. Medzitým výrobca Veuve Clicquot poslal niekoľko fliaš vína do Baltského mora, blízko miesta, kde stroskotané fľaše nájdené v roku 2010 pomohli zapáliť iskru myšlienky dozrievania pod vodou.
Napriek entuziazmu z niektorých kútov vínneho obchodu, americké federálne autority pozerajú krivo na dozrievanie vína pod vodou a varujú, že to môže byť ilegálne. Vzhľadom k pokynom úradov, autority varovali, že potenciálny kontakt s oceánskou vodou môže spôsobiť, že vína sa nebudú môcť predávať, pretože boli uskladnené v nehygienických podmienkach.


Prečítajte si aj: Ochutnávka vín Tajna – prežite atmosféru pri ktorej sa rodí víno


Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.


E-shop
Magazín