Napadlo vám niekedy vymeniť rannú šálku čaju alebo kávy za pohár vína? Týmto návrhom sme vás nechceli pobúriť. Svoj deň s pohárikom alkoholu totiž nezačínajú iba notorickí alkoholici, či pochybné indivíduá. Príjemný začiatok dňa s vínom je bežne zaužívaný vo „vinárskych“ krajinách ako Francúzsko, Taliansko a Španielsko, kde je víno významnou súčasťou jedálnička. Deň s pohárom vína tu však nezačínajú preto, aby sa opili. Tunajší gurmáni chcú len svojmu telu dodať energiu, výživné látky a príjemný pocit do nového dňa.

Odskúšané našimi predkami

Uvedená ranná rutina nie je v spomínaných krajinách žiadnou novinkou a nie je ani výsadou horných desaťtisíc. Pitie vína k prvému jedlu dňa poznáme už od 16. storočia. Príjemný zvyk vznikol čisto z pragmatických dôvodov, v stredoveku bolo jednoducho pitie vína zdravšie a bezpečnejšie ako konzumácia znečistenej vody. Hoci sa v našich končinách fľašky alkoholu otvárajú až vo večerných hodinách, víno na raňajky odporúčajú aj vedci. Podľa výskumov má napríklad pohár červeného na raňajky blahodarný vplyv pri riadení hladiny cholesterolu a chráni srdce.

Prečítajte si Prečo vína dozrievajú v sudoch z dubového dreva?

o víne TAJNA víno

Na raňajky alebo brunch

Argumenty, že pracujúci človek si podobný výstrelok nemôže dovoliť, sú pochopiteľné. Existujú profesie, kde je aj minimálna hladina alkoholu v krvi neprijateľná, pričom veľa ľudí sa dopravuje do zamestnania vlastným autom. Po pracovnom vypätí však prichádza víkend, ktorý sa dá krásne osláviť bohatými raňajkami korunovanými pohárikom kvalitného vína. Prípadne môžete svoju rodinu alebo známych pozvať na neformálny brunch. Malý pohár vína na dovolenke alebo cez víkend jednoducho dodá novému dňu šťavu.

 

Prečítajte si Nie je Rizling ako Rizling, alebo „ryňák“ a „vlašák“ nie sú príbuzní

Dobrý výber = dobrý deň

A aké víno k raňajkám zvoliť? Záleží na jedálničku aj preferenciách konzumenta. Prvé víno dňa by v zásade malo byť svieže, ľahké a suché. Z pochopiteľných dôvodov sa odporúčajú druhy s nižším obsahom alkoholu. V žiadnom prípade by nemalo vo vás navodiť pocit omámenia a ospalosti. Prosecco, cava a šumivé vína majú vysoký obsah kyselín, ktoré umožňujú lepšie trávenie po bohatých prípadne teplých raňajkách. Pri väčšine jedál nič nepokazíte ani rizlingom. K sladkým raňajkám ako vafle, či palacinky vám bude chutiť klasický tokaj alebo prírodne sladký muškát. Svetlé červené víno je výborné s pikantnejším pečivom.

Ľudia sa často boja so svojim jedálničkom experimentovať. Ak vám to však povinnosti dovolia, skúste aspoň raz vymeniť vôňu kávy za opojnú chuť vína. Váš deň získa iskru a punc luxusu.

Prečítajte si Belvet vám doručí vína Tajna priamo k dverám

 

vinarstvo Tajna

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

barrique

Škola vína

merlot

Kultúra vína

bordeaux

Zaujímavosti