• Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

    V období od polovice augusta do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Je obľúbený najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, ale nie všetci vieme čo to vlastne je. Čo
    Čítať viac

  • Ekologické pestovanie hrozna a udržateľnosť vo vinárstve

    Je všeobecne známe, že poľnohospodárstvo čelí nadmernému využívaniu chemických látok, ktoré znečisťujú prírodu. Je až zarážajúce, že vinohradníctvo je celosvetovo najviac zaťažené odvetvie s herbicídmi a pesticídmi. Navyše, Slovensko patrí na chvost Európy v rozlohe vinohradov, ku ktorým sa pristupuje ekologicky. Udržateľnosť je teda stále viacerým pestovateľom cudzie slovo. Téma ekológie a udržateľnosti je veľmi blízka
    Čítať viac

  • Bio vinohrad – tajomstvá vinohradníctva v Tajnej

    História bio vinohradníctva v Tajnej začala v roku 2011 výsadbou prvej etapy vinohradov. Organický spôsob pestovania viniča sme začali používať na ploche 3 ha. Po dobu troch rokov sme nadobudli praktické skúsenosti nielen v pestovaní a udržiavaní biodiverzity, ale aj v ochrane viniča voči škodcom a patogénom. V súčasnosti naše vinárstvo využíva 6,5 ha z celkovej výmery 16 ha viníc na produkciu
    Čítať viac

  • Výroba vína s inovatívnymi technológiami – ruže vo viniči nie sú na okrasu

    V dedinke Tajná, neďaleko Vrábel sa udomácnilo vinárstvo, ktoré pracuje s vlastnými vinohradmi. Pri pestovaní viniča, ako aj výroba vína používa zaujímavé inovácie. Okrem iných, aj organické postupy v agrotechnológiach, napríklad v podobe výsevu bylinnej zmesi. Výroba vína s inovatívnymi technológiami Peter Berkeš, vedúci výroby: „Tento spôsob zazelenania sme zvolili pre lepšiu organiku celého vinohradu. Mala
    Čítať viac

  • Ako hrozno u nás spracovávame

    Kvalita vína začína vo vinohrade – v pestovaní hrozna, ošetrovaní a vytvorení prirodzeného ekologického prostredia pre jeho správny rast (viac nájdete v článku „Ako hrozno pestujeme“). Keď hrozno dozreje a oberie sa, nastupuje fáza jeho spracovania. To sa tiež dá robiť viacerými spôsobmi, existujú na to rôzne technológie. Vo vinárstve TAJNA aj pri spracovávaní ostávame verní svojej
    Čítať viac

  • Prírastok do našej pivnice – sudy od firmy Garbellotto

    Pre výrobcov vína je dôležité, aké sudy používajú. Nie je to len kvôli tomu, aby víno zrelo v prirodzenom prostredí, ale aj preto, že medzi drevom a vínom dochádza k látkovej výmene, pri ktorej víno absorbuje látky z dreva. Tie vo finále ovplyvňujú kvalitu, chuť a vôňu vína.

  • Vinohrad – odrody a terroir

    Naše vinohrady sa nachádzajú  v katastri vinohradníckej obce Tajná, ktorá leží v časti Pohronskej pahorkatiny, v údolí riečky Širočina. Vinohrad v tejto lokalite je situovaný na juhozápadnom svahu s dostatočným slnečným svitom. Orientácia radov je vysadená v smere prevládajúcich vetrov, čo zabezpečuje dostatočné prevzdušnenie porastu. Vinohrad sa pestuje  v systéme integrovanej produkcie, s čo najcitlivejším prístupom k prírode a jej rovnováhe. Kvôli kvalite a efektivite práce
    Čítať viac

  • Semillon – odroda oceňovaná skutočnými odborníkmi

    Vrábeľský vinohradnícky rajón bol v minulosti známy pestovaním práve týchto dvoch unikátnych Francúzskych odrôd. Tradícia siaha do obdobia pred masívnym sadením tradičných socialistických odrôd, akými boli Rizling Vlašský a Veltlínske zelené. V období, keď kvantita vyhrávala nad kvalitou, bolo pre vinohradníkov, ktorí väčšiu časť svojej úrody odovzdávali do miestnych Vinárskych závodov pohodlnejšie venovať sa „Vlašáku“ a „Veltlínu“. Semillon svojou
    Čítať viac

  • Semillon a Sauvignon – obnovujeme ich slávu na Slovensku

    V čase, keď sme uvažovali nad odrodovou štruktúrou našich vinohradov v Tajnej, sa môjmu otcovi Jozefovi Demešovi podarilo urobiť skutočne nádherný Semillon, ktorého hrozno pochádzalo zo starého vinohradu v obci Horný Ohaj. To nás inšpirovalo k pátraniu po histórii tejto odrody u nás.

  • Ako hrozno pestujeme

    Hodnotu nášho vinárstva určuje víno. Kvalitu vína však ovplyvňuje hrozno a jeho kvalita. To je dôvod, prečo venujeme veľkú pozornosť jeho pestovaniu, snažíme sa vytvoriť optimálne podmienky pre živiny vo vinohrade a kladieme dôraz na ochranu vinohradu, ktorá nepotláča prirodzený vývoj ekosystému, ale naopak, dáva šancu k vytvoreniu vlastnej imunity. Naše nadšenie pestovať vinohrad ekologicky je
    Čítať viac

E-shop
Magazín