Tajna Vintage report 2018
Po veľkom ročníku 2017 sme si mysleli, že červené vína sa už v niektorých parametroch nedajú prekonať. Ročník 2018 nám ale znova potvrdil, že na Tajnej sa dajú robiť veľké červené vína. Historicky si nepamätáme, že zo štyroch za sebou idúcich rokov, 2015, 2016, 2017, 2018, boli s výnimkou 2016-ky tri ozaj excelentné. Červené vína ročníka 2018 budú veľké, plné slnka, s kvalitne odbúranou kyselinou jablčnou, ale najmä s vysokým alkoholom v rozmedzí 15 až 15,5 obj.%. Podobne ako v ročníku 2017, sa nám podarilo urobiť vysokú kvalitu zo všetkých červených odrôd. To znamená, že uzrie svetlo sveta aj Cuvée Secret Reserva 2018, ktorá sa robí len vo výnimočných ročníkoch a tým ročník 2018 určite bol.
Ročník 2018 vo vinohrade
Ročník 2018 môžeme smelo označiť za jeden z najteplejších v historických meraniach na Slovensku. Podobne sa prejavil aj vo vinohradoch na Tajnej. Priemerná celoročná teplota tu dosiahla neuveriteľných 12,3 °C, čo predstavuje medziročný nárast +1,4 °C, oproti už značne teplému ročníku 2017. Toto nám postupne naznačuje, že dochádza k významným klimatickým zmenám, ktoré hlavne kvôli stabilným teplým letám pozitívne vplývajú na kvalitu úrody hrozna v našich zemepisných šírkach. Kvalitu úrody ročníka 2018 ovplyvnili nielen vysoké priemerné teploty, ale aj to, že pršalo vtedy, keď to vinohrad potreboval. To znamená, že v kľúčových mesiacoch, kedy vyzrievalo hrozno, bolo krásne suché leto. Hoci celkový úhrn zrážok (495,9 mm) bol výrazne nižší ako predchádzajúce 2 roky, náš vinohrad na hone Sari, ale aj na novej výsadbe 2017, výborne znášal toto neobvyklé sucho.
Tým, že množstvo úrody bolo ozaj nadpriemerné, tak zásadným agrotechnickým zásahom v roku 2018 boli dôsledné zelené práce a najmä redukcia úrody. To, že sme ju na vybraných odrodách (najmä modré odrody) urobili ozaj dôkladne sa prejavilo na celkovej nadpriemernej cukornatosti určitých odrôd (priemerná cukornatosť modrých odrôd 26°NM) a posunutím termínu zberu (Dunaj sa oberal 26.8.2018 pri cukornatosti 26 °NM). Tam, kde sa redukcia nerobila až tak zásadne (Müller Thurgau, Rizling vlašský a časť Sauvignonu) sa termín zberu paradoxne posúval oproti štandardu.
Ochrana vinohradu len organickými postrekmi
Úplne suché a teplé počasie počas dozrievania hrozna sa pozitívne prejavilo na počte postrekov. Vďaka tomu na ochranu vinohradu sme použili len organické postreky postavené na prírodných látkach.
Po teplotne priemernom marci nastalo v apríli výrazné oteplenie (priemer 15,8 °C, o 9,7 °C viac ako v 2017). To spôsobilo rýchly nástup fenofáz slzenia a pučania. Dynamika rastu bola natoľko intenzívna, že všetky zelené práce, ktoré bežne robíme dva mesiace bolo nevyhnutné zvládnuť za jeden mesiac. Intenzita rastu a obrovské množstvo nasadenej úrody boli navyše ovplyvnené aj tým, že vinohrad bol v roku 2018 značne oddýchnutý, pretože v roku 2016 a 2017 bola nižšia úroda spôsobená jarnými mrazmi.
Májové denné maximum teplôt dosiahlo júnové rekordy na úrovni 31,1°C. Vysoké teploty spomalili rast viniča, pričom vrchol rastu bol zaznamenaný v polovici júna, kedy teplota vzduchu dosahovala 32,5 °C.
Kampaň
Kampaň sme zahájili v rekordne skorom termíne 16.augusta 2018, Sauvignonom na mladé víno a ukončili 31.októbra 2018 s posledným zberom Cabernetu Sauvignon. Celé obdobie zberu bolo poznačené nadpriemernými teplotami, ktoré k záveru kampane značne ovplyvnili výlisnosť hrozna, ktoré bolo v niektorých momentoch doslova zhrozienkovatené. Samozrejme to malo vplyv na nadpriemernú cukornatosť najmä modrých odrôd a vysoký extrakt a alkohol pri červených vínach.
Celkovo sa väčšina odrôd oberala v predtermíne, minimálne dva týždne. Celková úroda hrozna bola o 30% vyššia ako po minulé roky.
Technológia výroby vína
Tým, že sme pod strechu dostali zdravotne nadštandardný materiál, nezaznamenali sme žiadne vážne problémy v procese kvasenia. Značná časť bielych odrôd prešla cez kryomacerátor, čo nám pomohlo uvoľniť zo šupiek zložky podporujúce primárnu arómu. Pri väčšine modrých odrôd prebehla malolaktická fermentácia už vo vinohrade. To sa prejavilo tak, že mladé vína boli harmonické už po pár mesiacoch.
Tento rok sme prvýkrát použili drevený vinifikátor značky Garbelotto, ktorého vplyv na vinifikáciu červených odrôd bol viditeľný okamžite. Bolo by hriechom nedopriať tak kvalitným červeným vínam nové francúzske sudy. Preto sme sa v minulom roku rozhodli doplniť našu barikovú pivnicu o nové. Celkovo sa jednalo o 44 ks 300 l barikových sudov, prevažne značky Saguin – Moreau. Ich stupeň vypálenia a druh dreva sme špeciálne vyberali podľa odrody a štýlu vína, aký chceme dosiahnuť. Už dnes v nich zrejú odrody Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon a Dunaj. Z bielych je to samozrejme veľké Chardonnay burgundského typu a Semillon, ktorý bude určený na blendovanie Cuvée Sari.
Vína – nadpriemerné vo viacerých parametroch
Celkovo môžeme hodnotiť vína ročníka 2018 ako nadpriemerné vo viacerých parametroch. Vplyvom počasia budú biele vína viac komplexnejšie. Možno nie až s tak výraznou primárnou arómou ako v studenších rokoch, ale budú mať o to vyšší extrakt a omnoho dlhší zrecí potenciál. V predchádzajúcich rokoch sa potvrdilo, že sledovanie pH a kyselín pri bielom hrozne a určenie termínu zberu sú najpodstatnejšie záležitosti vo vinohrade. Z ročníka 2018 vychádzame s kompletnou radou FRESH, ktorá pozostáva zo suchého Sauvignonu, polosuchého Mülleru a suchého Merlotu rose, ktoré boli nafľaškované už v novembri 2018. Budú doplnené červeným Merlotom, ktorý fľaškujeme v máji 2019. Ročník 2018 bude premiérou pre Pinot Gris, ktorý doplní našu radu TAJNA.