Štrnásty február je deň, kedy môžete svoj obdiv vyjadriť naplno. Či už k svojej drahej polovičke alebo k nápoju bohov – vínu. Ideálna situácia nastáva, keď sa vám podarí tieto dve radosti života spojiť. Veď ako inak sa oslavuje svätý Valentín ako tým, že svojej láske prejavíte svoje city nielen slovne, ale aj v podobe výnimočného večera. S chutným jedlom a dobrým vínom je úspech zaručený.

Nech všetko ladí

Hoci sa mnohých pohoršuje komerčná stránka tohto sviatku, nájde sa množstvo tých, ktorí si atmosféru 14. februára užívajú naplno. Ak zatúžite predviesť svoje kulinárske schopnosti, alebo prípravu večere necháte na profesionálov, správny výber vína netreba podceniť. Príležitosť nám napovedá, že večer by mali obohatiť skôr ružové alebo červené vína. Druhým pravidlom je, že víno má sviatočnú večeru pozdvihnúť a vhodne harmonizovať nielen s pripravovaným menu, ale dokonca aj s výberom miesta, kde večera prebieha. Ak ste v klasickej nóbl reštaurácii, stavte na klasiku, v originálnom bistre si môžete dovoliť experimentovať. Zopakujem si však základné zásady:

  • K chuťovo výraznejším a sýtym pokrmom sa podávajú červené vína. Zároveň platí, že komplikovanejšie jedlá by mali sprevádzať zrelšie a vzácnejšie vína.
  •  K ľahkým jedlám ako sú cestoviny, či  šaláty a podobne sa najviac hodia ružové vína.
  • Sladké vína tvoria ideálny pár so syrmi s modrou plesňou. Samozrejme, sladké vína tvoria dokonalý pár aj so sladkými dezertami.
  •  Šumivé víno alebo sekt je vhodný skôr ako aperitív.
  • Ak na Valentína predsa len zatúžite po dobrom bielom vínku, bude vám pasovať  najmä k ľahkým jedlám z hydiny, rýb a bielym syrom. Vyzretejšie biele vína sa podávajú k ľahším pokrmom z tmavého mäsa a k  jedlám s bielymi sýtejšími omáčkami.

darček valentín

SVÄTÝ VALENTÍN VO VINÁRSTVE TAJNA

V PIATOK 14.2. 2020

Najromantickejšie vinárstvo vás pozýva stráviť nádherný večer pri sviečkach s degustačným 5-chodovým menu a vínami z produkcie Tajna Vineyards & Winery.

Spôsob podávania

Počas dôležitého večera si treba dať pozor aj na detaily. Servírujte preto víno v správnej teplote a do vhodných pohárov. Aj toho najzamilovanejšieho človeka totiž schladí ľadové červené víno podávané v „horčičáku“. Pri nalievaní je fľaša etiketou obrátená k nalievajúcemu. Nalieva sa pomaly a decentne do výšky jednej štvrtiny, prípadne jednej tretiny pohára. Víno sa vždy dolieva iba do prázdnych pohárov. Nedopité víno nám hovorí, že hosť už viac nechce pokračovať v konzumácii. Základným pravidlom je, že pohár s vínom sa drží za stopku, nie za telo.

Špecialitky verzus kvalita

Originálny spôsob ako pridať dňu zamilovaných punc výnimočnosti je napríklad aj víno s čiastočkami pravého zlata, či víno s vlastným vyznaním a odkazom na štítkoch. Predajcovia sa predháňajú aj v rôznych marketingových ťahoch ako sú srdiečkové etikety, nápisy obsahujúce rôzne vyznania, dno fľaše v tvare ruže, červené ozdobné fľaše a podobne. Nie je na tom nič zlé, avšak treba si overiť, či obsah fľaše zodpovedá aj veľkolepému obalu. Ak si nie ste istí, stavte radšej na klasiku- bežnú fľašu s kvalitným obsahom. Lebo pri víne aj v láske platí to isté pravidlo- nie je dôležitý obal ale vnútro J

Ak si chcete byť stopercentne istý správnym výberom miesta, jedla a najmä podávaného vínka, strávte najromantickejší deň v roku v réžii vinárstva Tajna. Tento Valentín bude vo vašich spomienkach jeden z najkrajších.