Sekt k silvestrovskej oslave určite patrí a každý rok na Silvestra o polnoci vyletia do vzduchu milióny zátok. Umením však nie je len šumivé víno správne otvoriť a naliať do tých správnych pohárov, ale si aj vybrať ten správny druh a servírovať k nemu dobré jedlo.

Vedeli ste, že Nový rok je najstarší oslavovaný sviatok? Už Babylončania začali oslavovať Nový rok okolo roku 2000 pred naším letopočtom, a to 23. marca. Bola to pre nich logická voľba, nakoľko to bol začiatok jari a začiatok nového poľnohospodárskeho roku. Slávnosti trvali 11 dní a každý deň bol oslavovaný inak.
Rimania pokračovali s touto tradíciou, ale dátum sa menil v závislosti od cisára, ktorý práve vládol. Nakoniec sa to ustálilo na 1. januára. Mesiac január bol stanovený ako prvý mesiac v roku a pomenovaný podľa boha Janusa (boh s dvoma tvárami: jedna sa pozerala do budúcnosti a druhá dozadu do minulosti). Bol strážca dverí a vchodov, takže prirodzene strážil aj príchod nového roka.

Ako si správne pripraviť sekt

Nie je na tom nič zložité, ale pre istotu malá rekapitulácia:

  • Základom je samozrejme správne vychladená fľaša na 3-5 °C.
  • Najvhodnejšími pohármi sú tzv. flauty. Bublinky z takéhoto pohára pomalšie prchajú a sekt ostane dlhšie perlivý.
  • S fľašou pred otváraním netraste.
  • Pri nalievaní sa doporučuje uhol 45 stupňov a pohár nakloniť – sekt by vám tak nemal vypeniť.

Prečítajte si aj Champagne a sekt – mali by ste vedieť za čo platíte

Pár tipov ako si zabezpečiť šťastný nový rok 🙂

Prechod zo starého roku na nový sa spája s rôznymi tradíciami a poverami:

  • Na Slovensku nekonzumujte mäso z hydiny alebo zajaca – mohlo by vám šťastie a majetok uletieť alebo utiecť. Pod tanier si určite dajte šošovicu, aby ste celý rok mali veľa peňazí. Niekde sa miesto šošovice dáva mak alebo malý peniažtek.
  • V Taliansku si ľudia obliekajú červenú spodnú bielizeň, aby im priniesla šťastie v novom roku.
  • Peniaze na Filipínach zaručí ľuďom bodkované oblečenie na Silvestra.
  • V Dánsku po silvestrovskej večeri rozbíjajú tanier, aby mali v novom roku šťastie.
  • V Španielsku a Peru jedia 12 bobúľ hrozna, aby im prinieslo šťastie v 12 mesiacoch.
  • V Spojených štátoch bozk úderom polnoci znamená očistu do nového roku a na odohnanie zlých duchov treba robiť ohlušujúci hluk.
  • Na Sicílii sa na Nový rok podávajú lasagne, pretože akékoľvek iné rezance vraj nosia smolu.

Nech už tieto zvyky vznikli akokoľvek a pre čokoľvek, hlavne buďte v dobrej nálade a v spoločnosti, v ktorej sa cítite dobre – buďte šťastní, ohľaduplní a bavte sa. Veď nie nadarmo sa hovorí „Ako na Nový rok, tak po celý rok.“
A keď už sme spomenuli tú dobrú spoločnosť… dobrá spoločnosť je predsa aj výborné jedlo a fľaša sektu.

Sekt Rizling vlašský Brut

sekt Ruzling vlašský Brut Tajna
Ak ste fanúšikom kvalitného sektu, vyskúšajte náš sekt Rizling vlašský Brut vyrobený tradičnou metódou. A k nemu sme špeciálne pripravili tieto syrové guľôčky plné chutí a farieb. Vyskúšajte ich aj vy – skvele sa hodia k vínu, poskytnú rozmanitosť chutí a farbami spestria stôl.

Syrové guľôčky

Ingrediencie:

  • 100g masla
  • 1500g syra (Bambino, Karička alebo jemný tvaroh)
  • 50g tvrdého syra (napr. Gouda alebo Eidam)
  • soľ a mleté čierne korenie

Na obaľovanie (všetko posekané nadrobno alebo pomleté)

  • 3 reďkvičky, červená mletá paprika, kandizovaná pomarančová kôra, pažítka, sezamové semienka, mleté farebné korenie, mandľové lupienky, mleté orechy

Postup:

  1. Zo syrov a masla vypracujeme hladkú hmotu a necháme na 30 minút v chladničke.
  2. Potom lyžicou odoberieme rovnaké množstvá a v rukách vypracujeme guľôčky. Tie obalíme v pripravených ingredienciách.
  3. Hotovo 🙂

Prečítajte si aj Ako si vybrať sekt – jednoduchý sprievodca

Z vinárstva Tajna vám prajeme všetko naj v Novom roku 2018 a Na zdravie 🙂

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vína Tajna

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

Zdroj: internet

E-shop
Magazín