Škola vína

Rulandské šedé – pár faktov, ktoré by ste o ňom mali vedieť

Pinot Grigio v Taliansku, Pinot Gris vo Francúzsku, Grauer Mönch v Nemecku, Monemvasia v Grécku, Szürkebarát v Maďarsku – to všetko je názov pre tú istú bielu muštovú odrodu, u nás známu ako Rulandské šedé.

Na Slovensku bola odroda pôvodne známa ako Burgundské sivé. Keďže vína z rodiny burgundských odrôd sa nemôžu označovať apelačným názvom historicky uznanej geografickej oblasti s chráneným označením pôvodu, v Československu sa pre Burgundské sivé zaviedol oficiálny názov Rulandské šedé. Svoj názov Rulandské odvodzuje od obchodníka Johanna Segnera Rulanda, ktorý si v roku 1711 v Nemecku túto odrodu všimol a úspešne rozširoval. Vďaka jeho obchodným aktivitám sa v nemecky hovoriacich oblastiach zaužíval názov Ruländer, neskôr na Slovensku Rulandské.

Rulandské šedé je jednou z najčastejšie kupovaných odrôd na svete. Jeho svieže citrusové tóny a mineralita vytvárajú osviežujúce víno, ktoré sa skvelo kombinuje s ľahkými jedlami.

1. Prečo sa z modrej odrody vyrába biele víno

Je to trochu mätúce, lebo Rulandské šedé na prvý pohľad vyzerá po dozretí vo vinohrade ako modrá odroda, ktorá je pre jej modro-šedý odtieň nazvaná „šedé“, a napriek tomu pravdepodobne nikdy neuvidíte fľašu červeného Rulandského šedého. Ako sa to stalo? Ak chcete dostať biele víno, šťava je po zbere rýchlo vylisovaná z hrozna a šupky od nej sú prakticky okamžite odstránené. Pri červenom víne šťava z hrozna fermentuje na šupkách. Farba totiž nepochádza zo šťavy, ktorá je väčšinou svetlá, ale pochádza práve zo šupiek. A prečo nie je Rulandské šedé v niektorých krajinách spracovávané ako červené víno?

Má to zrejme čo do činenia s tradíciou, rovnako ako so skutočnosťou, že táto odroda jednoducho chutí lepšie v podobe bieleho vína. Okrem toho hrozno má veľmi tenkú šupku, takže aj keď budete fermentovať šťavu so šupkami nedostanete tak bohatú farbu ako sa pri červenom víne žiada.

vinarstvo, vinohrady, slnko, zobor

2. Najbližší príbuzný

Štúdia DNA odhalila úzky vzťah k Pinot Noir. Sú si tak podobné, že jediným spôsobom, ako ich rozlišovať je farba. Pinot Noir je tmavšie, takmer čierne hroznové víno, zatiaľ čo Pinot Gris, má viac modro-šedej farby. Rozdiel vo farbe je vďaka genetickej mutácii, ktorá sa udiala pred stáročiami. A zatiaľ čo Pinot Gris sa pestuje veľmi úspešne na mnohých miestach po celom svete, Pinot Noir môže byť trochu viac vyberavý a vyžaduje veľmi konkrétne podmienky pre rast. Najväčší rozdiel je samozrejme, že Pinot Gris je biele víno a Pinot Noir je červené víno.

3. Rulandské šedé alebo Tokaj Alsaska

Pinot Gris je ušľachtilá odroda z Alsaska vo Francúzsku. V Taliansku sa pestuje najmä v regiónoch Alto Adige a Friuli. Na Novom Zélande jeho popularita neustále rastie, čo z neho robí tretiu najpestovanejšiu odrodu po Sauvignon a Chardonnay. V Spojených štátoch je pestovaná najmä v Kalifornii a Oregone.

V Alsasku bol Pinot Gris najprv nazývaný „Tokaj Alsaska“. Tokajské bolo jedno z najpopulárnejších vín vo Francúzsku. V 16. storočí generál Lazarus von Schwendi z Francúzska chcel popularizovať jeho milovaný Pinot Gris a pestoval ho pod názvom Tokaj. V roku 1993 EU nariadenie zrušilo názov „Tokay Pinot Gris“ a od roku 2007 sa tieto vína správne označujú len ako Pinot Gris.

Značka Tokaj je totiž chráneným historickým a geografickým označením vín vyrábaným výlučne z tokajských odrôd vo vinohradníckej oblasti Tokaj.

4. Vyberajte si podľa oblasti odkiaľ pochádza

Ako aj pri iných odrodách, aj Rulandské šedé je vo výsledku ovplyvnené štýlom vinára, geografickou polohou, terroirom a klímou odkiaľ pochádza.

Najobľúbenejší Pinot Gris pochádza z Alsaska. Pôdne a klimatické podmienky sú ideálne pre výrobu a zdôraznenie všetkých delikátnych nuansov tejto odrody. Chladnejšia klíma a vulkanické podložie, suchá jeseň a dlhé vegetačné obdobie dávajú hroznu dlhší čas na kvalitné vyzretie. S vyváženou kyselinou a cukrami to vytvára vyvážené víno, niekedy trochu sladšie.
Pokiaľ uprednostňujete suchšie vína, odporúčame ochutnať taliansky Pinot Grigio.

5. Rulandské šedé je najlepšie mladé

Akonáhle máte fľašu v ruke, je pripravená na pitie. Nie je potrebné, aby Rulandské šedé vyzrievalo – je najlepšie mladé. Rulandské šedé zreje pomerne rýchlo, a preto je zvyčajne jednou z prvých odrôd ktorú zberáme. Zberom hrozna už koncom augusta (v mediteránskych krajinách), môžeme zachytiť správne množstvo kyselín, ktoré pomáhajú, aby víno malo sviežu ovocnú chuť. Výroba vína zvyčajne trvá asi šesť mesiacov, čo znamená, že je pripravené už koncom zimy, začiatkom jari. Naproti tomu Chardonnay zbierané v rovnakom období bude len na pol ceste a trvalo by prinajmenšom ďalší rok, než by ste ochutnávali Petit Verdot.

Väčšina týchto vín nie sú vyrábané tak, aby dlho vydržali v pivnici. Výnimku tvoria Alsaské štýly. Zvyškový cukor a perfektná rovnováha kyselín ho umožňuj uskladňovať 5-10 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *