Úhrn ročných zrážok vo vinohrade Sari v roku 2015 dosiahol 450 mm. Ročník 2016 Tajna preto začínal v prvých dekádach vegetácie s menším deficitom vody, čo sa však neprejavilo negatívne na jeho kondícii, ani na násade rodiacich púčikov. Zrážky v roku 2016 tento deficit nielen že dobehli, ale po porovnaní s históriou sledovania klimatických činiteľov od založenia vinohradu ho prevýšili v celkovej úrovni 1103 mm.
Extrémne mokrý ročník 2016 zabezpečil dostatočnú zásobu vody aj pre nasledujúci rok. Vďaka aplikácii vápnika do pôdy v predchádzajúcom roku sa vegetácia rozvíjala bez oneskorenia nad naše očakávania, a to až do príchodu silných jarných mrazov. Počasie na jar sa vyznačovalo veľkými výkyvmi teploty, najviac vo fenofáze rašenia, kedy je vinič na zmeny teplôt veľmi citlivý. Priemerná teplota v jarnom období dosahovala 9,8 °C s najvyššími dennými maximami 24,7 °C.

Vrtochy ročníka nám vegetáciu rozdelili do troch období:

  1. Obdobie od rašenia vinohradu do kvitnutia, ktoré poznačili veľmi silné jarné mrazy.
  1. Obdobie po kvitnutí až do zberu hrozna, ktoré ovplyvňovala rozsiahla zrážková činnosť.
  1. Obdobie zberu hrozna.

Obdobie od rašenia vinohradu do kvitnutia

vinohrad Tajna
Nalievanie púčikov začalo 5. apríla 2016, kedy sme zaznamenali najvyššiu teplotu 24,7 °C. V nasledujúcich dňoch sa objavil príchod rašenia u skorších odrôd Sauvignon a Dunaj. Postupné rašenie u všetkých odrôd bolo vo všetkých častiach vinohradu vyrovnané s nádhernými prírastkami a nádejou na krásnu úrodu. Tú zmarilo prudké ochladenie. V dňoch 26. až 29. apríla 2016 prišli jarné mrazy, kedy najnižšia nočná teplota klesla pod mínus 3 °C. Škody na budúcej úrode sme odhadli na 35 – 40 % z celkovej produkcie budúceho hrozna. Kvitnutie viniča bolo po mrazovej pohrome nepravidelné, u niektorých odrôd dochádzalo k opakovanému rašeniu záložných púčikov a následnému zapojeniu porastu v dvoj- až trojtýždňovým oneskorením. Nerovnomerné kvitnutie prebiehalo až 4 týždne. Z toho dôvodu sme boli nútení aplikovať ochranné prípravky voči chorobám aj v priebehu kvitnutia.

Obdobie po kvitnutí do zberu hrozna

Hlavnú časť vegetácie viniča po odkvitnutí sprevádzali veľké výkyvy teplôt spojené s veľkým množstvom zrážok a nedostatkom dní s dlhším slnečným svitom. Tieto extrémy vyvrcholili v priebehu mesiaca júl, kde sme zaznamenali celkový úhrn zrážok 315 mm, najvyššiu dennú teplotu 28,2 °C a najnižšiu nočnú teplotu 0,3 °C. Toto obdobie sme sa sústredili vo vinohrade najmä na náročnú ochranu proti šedej hnilobe, ktorej príznaky sa objavili už pred zamäkaním bobúľ. Vďaka vlhkému počasiu tlak peronospóry trval až do zberu hrozna. Rozsiahle zrážky naviac ovplyvnili veľmi intenzívny rast burín, ktoré sme redukovali mechanicky bez použitia herbicídnych prípravkov.

Zber a spracovanie hrozna

vinohrad Tajna
Zber sme začali 13. septembra s odrodou Müller-Thurgau. V mesiacoch september a október sa počasie konečne ustálilo a umožnilo nám pokojnejší zber. Ukončili sme ho 18. októbra s odrodou Merlot. Priemerné cukornatosti muštov po odkalení boli v rozsahu od 17,5 do 23°NM vrátane modrých odrôd. Spracovanie hrozna bolo náročné na voľbu správnej stratégie pre jednotlivé odrody, ktoré ovplyvňoval zdravotný stav hrozna. Výlisnosť hrozna bola vyššia v porovnaní s minulým rokom, napriek tomu sme pri jeho spracovaní použili najcitlivejšiu cestu. Najvyšší lisovací tlak v pneumatickom lise nepresiahol 0,9 bar a niektoré odrody sme lisovali v podobe celého hrozna so strapinou. Cieľom tohto postupu bolo čo najrýchlejšie uvoľnenie muštu z bobúľ bez oxidácie. Veľkú pozornosť sme venovali kontrole kvasných procesov a výžive kvasiniek. Mušty a neskôr aj mladé vína sa vyznačovali vyšším obsahom celkových kyselín. Pre biele vína ročníka 2016 je charakteristická ich príjemná sviežosť, stredne plná ovocná chuť s herbálnym, menej kvetovým profilom buketu. Ružové vína majú vďaka akurátnemu obsahu kyselín väčšiu ovocnú expresivitu, kde sviežosť chuti pekne dopĺňa obsah zvyškových cukrov. V červených vínach je dominantná ovocná zložka chute so subtílnejším buketom a trieslovinami, v závere umocnená o zemité a jemne florálne tóny.

Vína Tajna ročník 2016 budú zaujímavé, harmonické bez uniformity s vrytým odrazom jeho náročnosti a výnimočnosti.

Tajna, 10. 3. 2017

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína
[wp_social_sharing social_options=’facebook,linkedin,pinterest’ facebook_text=’Zdieľať na Facebooku’ linkedin_text=’Zdilať na LinkedIn’ pinterest_text=”Zdieľať na Pintereste” icon_order=’f,p,l’ show_icons=’0′ before_button_text=” text_position=” social_image=”]


 

E-shop
Magazín