Vinohradníci a vinári spravidla každoročne pred úvodným predstavením vín nového ročníka bilancujú jeho priebeh, ako aj súvislosť s klimatickými zmenami v prostredí svojich vinohradov. Ak chceme, aby zákazník porozumel dôležitosti týchto údajov, môžeme mu predstaviť profil vín v podobe degustácie posledného ročníka, alebo zvoliť jednoduchšiu cestu v hľadaní odpovede na otázku: Aká je kvalita nového ročníka? Tou cestou je vinohradníkov a vinárov report, čiže správa o kvalite ročníka.
Nadmerný úhrn zrážok v zimnom období rokov 2013/2014 prispel svojimi 930 mm k výbornej príprave pre ročník 2014. Naše mladé výsadby vinohradov na hone Sari potrebovali dočerpať vodu, nakoľko rastú na suchom retenčnom podloží, kde v priebehu suchej a teplej vegetácie dochádza k jej deficitom. Odzrkadlilo sa to počas vegetácie na raste a kondícií viniča a v neposlednom rade aj na množstve úrody, ktorá napriek redukcii a výrazne mokrej jeseni priniesla dobrú kvalitu hrozna.
Dažďové zrážky v rokoch 2014/2015 skončili na úrovni 450 mm, teda pod dlhodobým priemerom (550 mm pre bežný ročník). Vinohrad čerpal z dobrej zásoby predchádzajúceho ročníka, naviac sa uskutočnila aplikácia Ca, čím sme zabezpečili optimalizáciu a distribúciu pôdnych živín priamo ku koreňom viničových krov.
Nižšie zrážky ročníka 2014/2015 však predpovedali možné problémy v nasledujúcom ročníku v podobe stresu a vyššieho tlaku chorôb. Priemerná teplota v jarnom období dosiahla 9,2 °C s maximálnymi dennými vrcholmi do 27 °C. Ak pozabudneme na prízemné mrazy na začiatku apríla (ktoré nespôsobili, žiadnu škodu), obdobie od pučania do kvitnutia bolo priam ukážkové. V tomto trende sa uberalo aj samotné kvitnutie. Nenarušili ho ani veľké zrážky, ani radikálny pokles teploty, ako tomu bolo v roku 2014.
Obdobie po kvitnutí až po zamäkanie bobúľ sprevádzalo veľa slnečných dní a zo strany agrotechniky aj bezproblémová ochrana pred chorobami i škodcami. Vinohrad zostal v skvelej kondícií napriek suchému a teplému obdobiu. K výraznejším dažďovým zrážkam došlo až tesne pred zberom hrozna.
Zber ročníka 2015 sme začali odrodou Sauvignon (7. 9. 2015). Postupujúce suché a teplé počasie od polovice septembra urýchlilo dozrievanie ostatných odrôd. Prakticky sa zbierala jedna odroda za druhou. Cukornatosti sme dosiahli od 19,5 °NM do 23,5 °NM. pri zachovaní nízkych hektárových výnosov. Zber bielych muštových odrôd sme ukončili netradične skoro 23. 9. 2015. S vývojom priaznivého počasia sme začali priebežne zbierať aj modré odrody, ktorých zber sa ukončil 22. 10. 2015. Obsah cukrov v modrých muštoch po odkalení dosahoval krásnych 25,0 °NM.
vinárstvo Tajna
Výlisnosť hrozna bola síce nižšia ako v ročníku 2014, na druhej strane sme však mohli pracovať s výnimočne čistými, pomerom obsahu extraktu, organických kyselín a cukrov s harmonickými muštami. Odkalovanie muštov a kvasné procesy prebehli tak, ako sme si predstavovali. Ved‘ už v mladých vínach sme si všimli obrovský potenciál ročníka 2015.
Vývoj ročníka nás prinútil (od ručného zberu hrozna z viacerých odrôd súčasne) prispôsobiť procesy spracovania hrozna a výroby vína s prihliadnutím na každé víno samostatne. Semillon dal do vienka krásny sladučký mušt. Veľký potenciál úrody sme využili na pomalší priebeh kvasenia pri nízkej teplote. Pri výrobe Chardonnay sme zvolili tradičný spôsob spracovania hrozna aj reguláciu alkoholového kvasenia. Batonáž na zdravých kvasniciach prebiehala do polovice decembra, odkedy víno zreje v dubových a barikových sudoch. Najkrajší vývoj primárnej odrodovej a sekundárnej aromaticky s prihliadnutím na rukopis vinárstva pozorujeme v tomto čase pri odrode Pinot Blanc. Toto plné extraktívne víno poteší svojou komplexnosťou s 15 g/I zvyškového cukru. Rizling vlašský pôsobí vo vôni sviežo a ovocne, v chuti je príjemne plný až korenistý. Víno sme vyrobili z odkaleného muštu podobne ako v prípade Semillonu, avšak s využitím inej kultúry kvasiniek. Ročník 2015 umožnil aj spracovanie modrých odrôd na ružové vína. Pri výrobe ružového Cabernet Sauvignonu sme aplikovali krátke naležanie hrozna po odstopkovaní v lise a naozaj šetrné scedenie muštu pri minimálnom zaťažení. Nádherná ovocná chuť tohto rosé sa po dokvasení rozvíja to tónov červeného ovocia a je podporená približne 12 g/I zvyškového cukru.
Záver vegetačného obdobia ročníka 2015 potvrdil naše predpoklady, že bude ročníkom červených vín. Vysoké obsahy cukrov, extrakty aj taníny nám umožnili vytvoriť v pivnici niečo výnimočné. Využili sme možnosť kryomacerácie, či dlhého kvasenia rmutov modrých odrôd do 3 týždňov. Používali sme studenú aj teplú metódu alkoholového kvasenia. Zaujímavé herbálne a ovocné profily vône a chute sa objavujú vo víne odrody Dunaj. Ročník 2015 po kryomacerácii zreje v dvojtisíclitrovom sude. Menší podiel bude zrieť aj v 300-litrových dubových sudoch typu barrique. Samostatné spracovanie troch bordeauxských odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot v najlepšej technologickej zrelosti hrozna nás láka do výroby prémiového cuvée. Veľká trojka pôjde v správnom čase do kupáže a následne po scelení bude zrieť v dreve najmenej 12 — 18 mesiacov. časť objemu týchto červených vín dnes samostatne zreje v tisíclitrových sudoch a časť v sudoch typu barrique.
Na základe týchto skutočností môžeme konštatovať, že ročník 2015 potvrdzuje naše očakávania. Mnohé nové vína prejavujú v aróme vyššiu vyzretosť v porovnaní s ročníkom minulým. Technologicky sme ho zvládli bez výraznejších deficitov, s čím sme nadmieru spokojní. Ponúka široké spektrum bielych, ružových a najmä extraktívnych červených vín, pre ktoré potrebujeme zabezpečiť dôsledné zachovanie procesov tvorby a osobitne zrenia najmä pre plnšie biele a červené vína, nakoľko sa u neho prejavuje vyšší potenciál zrenia. Pri zachovaní akurátneho obsahu kyselín môže priniesť z nášho pohľadu pre zákazníkov prekvapujúce degustačné zážitky hodné veľkého ročníka.
Tajná, 23. 2. 2016
[wp_social_sharing social_options=’facebook,linkedin,pinterest‘ facebook_text=’Zdieľať na Facebooku‘ linkedin_text=’Zdilať na LinkedIn‘ pinterest_text=“Zdieľať na Pintereste“ icon_order=’f,p,l‘ show_icons=’0′ before_button_text=“ text_position=“ social_image=“]

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vína Tajna