Rizling vlašský Brut – 0,75 l

 Klasifikácia:

Sekt zo Slovenskej republiky

 Odroda:

Rizling vlašský

 Chuťové a senzorické vlastnosti:

Sekt zelenožltej iskrivej farby s bohatou tvorbou peny a hustým perlením drobných bubliniek oxidu uhličitého vznikol druhotným prekvasením základného vína odrody Rizling vlašský. Pôsobivý buket sušeného ovocia s náznakom citrusovej trávy, lúčnych kvetov a nežnými ovocnými tónmi vlašských orechov umocňuje svieža chuť šťavnatých jabĺk na pozadí suchej marhuľovej briošky.

Odporúčanie k jedlu:

aperitív; tekvicová polievka s cuketovými lupienkami; huspenina z bravčového kolena, paprčiek a údeného bravčového jazyka; domáci marinovaný pstruh s wasabi majonézou

Servis vína:

pri teplote 7 – 9 °C v kalichoch na šumivé vína tvaru flauty s objemom 190 – 230 ml

Fľašová zrelosť:

1 – 3 roky

Denník vinára: Rizling vlašský Brut, ročník 2014

Ročník 2014 priniesol v redukovanej úrode hrozno s vyššou ovocnou štruktúrou kyselín. Po šetrnom a súčasne rýchlom spracovaní sa chuť základného vína po odkalení rozvinula do pikantnej, decentne korenistej šťavnatej noty s nižším obsahom alkoholu. Prídavok zákvasu ušľachtilej kultúry vínnych kvasiniek v zmesi s cukrom zabezpečil vo fľašiach prekvasenie do sucha. Šumivé víno zrelo po dokvasení na kaloch 9 mesiacov, čo sa podpísalo na tvorbe biskvitovo-ovocnej vône s podtónmi sušených marhúľ a citrusov. Impulzívny a súčasne opulentný celkový dojem ho predurčuje k najdôležitejším momentom života.

 

Vinohradnícka oblasť Nitrianska
Vinohradnícky rajón Vrábeľský
Vinohradnícka obec Tajná
Vinohradnícky hon – vinohrad Sari
Rok výsadby vinohradu 2011
Pôda stredne ťažká, hlinitá, miestami kamenistá
Dátum zberu hrozna: 16. 10. 2014
Cukornatosť [°NM] 20 °NM
Alkohol [% obj.] 13,5
Zvyškový cukor [g.l-1] 3,6
Obsah kyselín [g.l-1] 6,0
Typ fľaše champagne
Uzáver korok
Počet fliaš 2839

 

Ocenenia vína:

 

Kúpiť v e-shope:

 cart-icon

Stiahnuť technický list
 Rizling vlašský brut