• Ekologické pestovanie hrozna a udržateľnosť vo vinárstve

    Je všeobecne známe, že poľnohospodárstvo čelí nadmernému využívaniu chemických látok, ktoré znečisťujú prírodu. Je až zarážajúce, že vinohradníctvo je celosvetovo najviac zaťažené odvetvie s herbicídmi a pesticídmi. Navyše, Slovensko patrí na chvost Európy v rozlohe vinohradov, ku ktorým sa pristupuje ekologicky. Udržateľnosť je teda stále viacerým pestovateľom cudzie slovo. Téma ekológie a udržateľnosti je veľmi blízka
    Čítať viac

  • Cabernet Franc 2018 – ovocné a korenisté víno

    Cabernet Franc je tradičná, starobylá muštová odroda, za pravlasť ktorej sa považujú španielske Pyreneje. Slávu si však získala vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí. V regióne Bordeaux sa používa najmä na výrobu svetoznámych kupáží. Spolu s Merlotom a Cabernet Sauvignon vytvárajú nezameniteľné Bordeaux vína, predovšetkým na pravom brehu rieky Gironde, v
    Čítať viac

  • Marián Pavlovič: práca someliéra a obchodníka má veľa výhod, ale aj výziev

    Súčasťou nášho projektu sú zaujímaví a hľavne odhodlaní ľudia, ktorí naplno veria v naše poslanie. Dôležitým členom tímu TAJNA je Marián Pavlovič, náš obchodník a someliér, ktorý je súčasťou nášho vinárstva už dva roky. Počas rozhovoru sme sa s ním bavili o jeho práci someliéra a obchodníka. Prezradil nám jeho vnímanie tejto profesie a vinárskeho trhu na
    Čítať viac

  • Ideálny pár existuje – víno a čokoláda

    Víno alebo čokoláda? Čomu dať prednosť? Čo tak víno a čokoláda? Pre niekoho to môže byť priam Sofiina voľba. Oba tieto dary, ktoré nám príroda poskytla sú rozdielne a pritom majú toľko spoločného. Spája ich skvelá chuť, opojné účinky, prínos energie a príjemných pocitov. A pri oboch zároveň platí, že menej je viac a kvalita má presahovať kvantitu. Víno
    Čítať viac

  • Obdobie oberačiek v Tajnej je tu!

    Oberačková sezóna je pre vinára najkrajším obdobím. Doslova zbiera plody svojej práce, ktoré potom vďaka svojmu umu a skúsenostiam mení na výborné vínko. Toto pekné obdobie práve nastalo a stovky kilogramov hrozna z viníc vinárstva Tajna poputuje do debničiek na ďalšie spracovanie… a čo je skvelé, prvé výrobky bude možné ochutnať už čoskoro. Horúce letá spôsobujú, že hrozno dozrieva
    Čítať viac

  • Víno a grilovanie – nerozlučná dvojica na leto

    Grilovanie a dobré víno k sebe patria, to vie každý. Nie vždy si však uvedomujeme, že pri správnom výbere vína napomáhame aj lepšiemu vychutnaniu si samotného jedla. Je to o súlade i kontrastoch, ktoré skutočný gurmán dokáže oceniť. S príchodom teplých mesiacov nás to stále viac láka von na vzduch. A to nielen na prechádzky,
    Čítať viac

E-shop
Magazín