• Poháre na víno – viete ako si správne vybrať?

    Nielen dobrým vínom je človek „živý“. Bez správne vybraného pohára stráca aj to najkvalitnejšie víno svoje čaro. Je mnoho rôznych typov, rôznych štýlov a kvality pohárov. Od jemných krištáľových určených špeciálne pre použitie na to ktoré víno, až po poháre z bežného skla určené na denné použitie. Nie je nutné utrácať veľké peniaze, ale ak idete
    Čítať viac

  • Korkové zátky alebo skrutkové uzávery?

    V posledných rokoch sa namiesto tradičných korkových zátok stretávame vo zvýšenej miere aj s uzávermi z plastu, prípadne skrutkovými kovovými uzávermi. Vypovedá spôsob uzatvorenia fľaše aj o kvalite obsahu? Označujú korkové zátky vyššiu kvalitu vína? Korkové zátky Korok sa ako uzáver fliaš používa od 17. storočia, kedy nahradil olejom napustenú látku, ktorá bola hlavne pri
    Čítať viac

  • Do akej miery sú slovenskí vinári a víno rozoznateľní? (3/6)

    Tretia časť rozhovoru s Vladimírom Hronským, enológom, someliérom, publicistom a brand managerom vinárstva Tajna o vývoji trhu s vínom a formovaní identity slovenských vín. Prečo je marketing dlhodobo slabinou slovenského vína? Mnohí vinári už pochopili, že to sami nemôžu robiť. Musia byť vo vinohrade, vo vinárstve, riešiť obchod, venovať sa zákazníkom. Ako návštevník ale čakám
    Čítať viac

  • Dekantácia a červené víno: veda, mýtus a realita

    Nedávno volal člen vinárskeho klubu a otvoril prípad talianskeho vína Barbera zo série Artisan Series. Opýtal sa, či si veľa ľudí opakovane objednalo toto červené víno a ja som odpovedal, že nie. Povedal, že ho to neprekvapuje. On a jeho žena si k večeri dali toto víno a vôbec ich nezaujalo. Telefónny hovor prerušil ich večeru na pol hodinu,
    Čítať viac