• Poháre na víno – viete ako si správne vybrať?

    Nielen dobrým vínom je človek “živý”. Bez správne vybraného pohára stráca aj to najkvalitnejšie víno svoje čaro. Je mnoho rôznych typov, rôznych štýlov a kvality pohárov. Od jemných krištáľových určených špeciálne pre použitie na to ktoré víno, až po poháre z bežného skla určené na denné použitie. Nie je nutné utrácať veľké peniaze, ale ak idete
    Čítať viac

  • Cabernet Franc Day – 4. december

    Aj vína majú svoje dni a Cabernet Franc ho oslavuje 4. decembra.  Keby porovnávame odrody z pohľadu popularity, táto odroda by určite nepatril na prvé priečky. Patrí však medzi tri hlavé odrody, ktoré sa používajú na výrobu svetoznámych kupáží Bordeaux vín. Preto si aj toto výnimočné, ale často nedocenené víno zaslúži svoj „deň slávy“. Cabernet
    Čítať viac

  • Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

    V období od polovice augusta do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Je obľúbený najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, ale nie všetci vieme čo to vlastne je. Čo
    Čítať viac

  • Servírujete víno pri správnej teplote?

    Zdá sa, že nie je nič jednoduchšie ako servírovať víno – stačí otvoriť fľašu a naliať. Nie je to tak. Správna teplota môže výrazne ovplyvniť vôňu a chuť vína. Dali ste si už niekedy víno, ktoré vám bolo odporúčané, ale pre vás bolo nezaujímavé, alebo ste boli sklamaní vínom, ktoré ste predtým milovali? Je možné,
    Čítať viac

  • Ekologické pestovanie hrozna a udržateľnosť vo vinárstve

    Je všeobecne známe, že poľnohospodárstvo čelí nadmernému využívaniu chemických látok, ktoré znečisťujú prírodu. Je až zarážajúce, že vinohradníctvo je celosvetovo najviac zaťažené odvetvie s herbicídmi a pesticídmi. Navyše, Slovensko patrí na chvost Európy v rozlohe vinohradov, ku ktorým sa pristupuje ekologicky. Udržateľnosť je teda stále viacerým pestovateľom cudzie slovo. Téma ekológie a udržateľnosti je veľmi blízka
    Čítať viac

  • Marián Pavlovič: práca someliéra a obchodníka má veľa výhod, ale aj výziev

    Súčasťou nášho projektu sú zaujímaví a hľavne odhodlaní ľudia, ktorí naplno veria v naše poslanie. Dôležitým členom tímu TAJNA je Marián Pavlovič, náš obchodník a someliér, ktorý je súčasťou nášho vinárstva už dva roky. Počas rozhovoru sme sa s ním bavili o jeho práci someliéra a obchodníka. Prezradil nám jeho vnímanie tejto profesie a vinárskeho trhu na
    Čítať viac

  • Maxx Reserva – ikonický merlot vinárstva Tajna

    Charakteristika odrody Merlot v skratke Merlot, ktorý je ikonický pre naše vinárstvo,  je jednou s najviac rozšírených odrôd v celosvetovom meradle, ktorá sa do sveta rozšírila z Bordeaux. O jej pôvode sa toho vie doposiaľ veľmi málo, no zmienky o nej pochádzajú zo 14. storočia. Prémiové vína z tejto odrody pochádzajú hlavne z Francúzska, Austrálie, Nového Zélandu a Kalifornií v USA. Oproti Cabernetu
    Čítať viac

  • Tip na vianočný darček – darujte zmysluplné darčeky

    Poznáte ten pocit, keď pod tlakom dátumu v kalendári zrazu zistíte, že nemáte žiadny darčeky pre vašich známych, kolegov a partnerov? Následne začneme “googliť” a veľakrát siahnete po hocijakej možnosti, ktorá vám príde “fajn”. Doprava zdarma, zľava 10%? Super, beriem! Bude to vôbec daný človek potrebovať? Na to predsa nie je čas. Každý z nás
    Čítať viac

  • Ružové víno proti čiernym myšlienkam

    Ružové víno sme si už na vinotajna.sk pochvaľovali viackrát. Svet zasiahla pandémia, ktorá v ľuďoch vzbudzuje strach a obavy. Netreba sa však poddávať. Optimistické zmýšľanie má pozitívny vplyv nielen na psychiku, ale aj na imunitu. A preto vám odporúčame nasadiť si ružové okuliare a naliať si ružového vína. Ružové víno – čím dlhšie, tým tmavšie Ružové vína sme
    Čítať viac

  • Ideálny pár existuje – víno a čokoláda

    Víno alebo čokoláda? Čomu dať prednosť? Čo tak víno a čokoláda? Pre niekoho to môže byť priam Sofiina voľba. Oba tieto dary, ktoré nám príroda poskytla sú rozdielne a pritom majú toľko spoločného. Spája ich skvelá chuť, opojné účinky, prínos energie a príjemných pocitov. A pri oboch zároveň platí, že menej je viac a kvalita má presahovať kvantitu. Víno
    Čítať viac

E-shop
Magazín