• Mladé vína s ochranou svätých

    Počas vrcholiacej jesene uzrie každoročne svetlo sveta mladé víno. Po úspešných oberačkách sa hrozno starostlivo spracovalo, fermentovalo a vinári využili všetky svoje tajné postupy a recepty, aby priniesli svojim zákazníkom opäť veľkolepý zážitok. Avšak, hoci vinári môžu z tankov ponúkať  plody svojej práce takmer okamžite, oficiálne označenie „mladé víno“ má  svoje pravidlá. Zákon povoľuje uviesť mladé vína
    Čítať viac

  • Obdobie oberačiek v Tajnej je tu!

    Oberačková sezóna je pre vinára najkrajším obdobím. Doslova zbiera plody svojej práce, ktoré potom vďaka svojmu umu a skúsenostiam mení na výborné vínko. Toto pekné obdobie práve nastalo a stovky kilogramov hrozna z viníc vinárstva Tajna poputuje do debničiek na ďalšie spracovanie… a čo je skvelé, prvé výrobky bude možné ochutnať už čoskoro. Horúce letá spôsobujú, že hrozno dozrieva
    Čítať viac

  • Tajomstvá starých koreňov – ako chutí "staré víno" ?

    Vinič hroznorodý je starší ako ľudstvo samo. Odkedy však ľudia objavili chuť jeho plodov a možnosti spracovania, stali sa nerozlučnou dvojicou. Rokmi vinári zdokonaľovali spôsoby pestovania, šľachtili rastliny a stále sa snažia o to, aby najobľúbenejší produkt z viniča získal dokonalú chuť. Keď sa majiteľom vinohradu podarí vypestovať odrodu s ideálnymi vlastnosťami, pokúšajú sa uchovať vinič pri živote celé generácie.
    Čítať viac

  • Ľahké víno – váš priateľ na dlhé večery

    Dali ste si záväzok prijímať menej alkoholu, ale je pre vás pekelne ťažké vzdať sa dobrého vínka? Rozumieme vám, a  preto vám priblížime vína s nízkym obsahom alkoholu. Takýto typ vína je ideálny na teplejšie dni, prípadne počas pracovných obedov, alebo jednoducho, keď naň máte chuť. Je ťažké tvoriť víno, ktoré je vynikajúce a vyvážené, a
    Čítať viac

  • Vinárske pohromy – pred čím musí vinár chrániť budúce víno

    Pestovanie viniča a následná výroba vína nie je len prechádzka ružovou záhradou, na konci ktorej je vždy dokonalý výsledok. Vinárov počas procesu výroby vína prenasleduje mnoho strašiakov, „vďaka“ ktorým môže celá snaha vyjsť navnivoč. Prírodné  katastrofy, škodcovia, choroby, ľudské chyby, ale, žiaľ, aj úmyselné sabotáže, to sú faktory, ktoré dokážu celoročnú námahu zmariť. Keď zoberiete
    Čítať viac

  • Cuvée – umenie spojené s vedou

    Akoby na svete nebol dostatok rôznych odrôd vína, odborníci v tomto obore sa rozhodili experimentovať a kombinovať rôzne druhy navzájom. Cieľom je vytvoriť víno požadovaných vlastností. Miešanie vín rôzneho pôvodu, pochádzajúcich z rôznych odrôd viniča, rôznych rokov zberu alebo rôznych kategórií vína alebo muštu si však vyžaduje vedomosti, skúsenosti a v nemalej miere aj fantáziu
    Čítať viac

  • Slovné hračky s odrodami viniča

    Príroda v spolupráci s vinármi nás obdarila toľkými odrodami viniča, až sa z toho nejednému laikovi môže zatočiť hlava. Je to dobrá správa pre vinohradníkov, pretože im umožňuje prispôsobiť svoje víno podľa podmienok vinohradov a vín, ktoré chcú vyrobiť. Najväčší problém nastáva, ak sa názvy jednotlivých odrôd medzi sebou líšia minimálne, prípadne ak jedna odroda má po svete
    Čítať viac

  • Viete čo pijete, keď je na etikete Bordeaux, Rioja alebo Barolo?

    Máte medzi vínami svojich obľúbencov? Ak ste si na základe rôznych skúseností spravili zoznam najobľúbenejších odrôd viniča, môže vás zmiasť, že väčšinou na zahraničných etiketách tento údaj nenájdete. Platí to najmä na európske vína, t.j. vína starého sveta. Pýtate sa, prečo si na nás zahraniční producenti vína pripravili takú hádanku? Regióny a odrody alebo ako nám
    Čítať viac

  • Kvalitné víno má svoju cenu. Ako sa určuje?

    Nakoľko si ceníte fľašu dobrého vína? Je váš strop päť eur, desať, či dokonca päťdesiat? Je ťažké vyznať sa v obrovskej ponuke vinárstiev, odrôd a cenových rozpätí. Ak si nie ste istí, či za vyššiu cenu dostanete aj vyššiu kvalitu, mali by ste  sa oboznámiť s faktormi, ktoré kvalitné víno a jeho cenu ovplyvňujú. Vôbec to nie je
    Čítať viac