• Nie je Rizling ako Rizling – prečo Rizling rýnsky a Rizling vlašský nie sú príbuzní

    V Zmätok može vznikať tým, že Rizling vlašský a Rizling rýnsky sú dve odlišné odrody, z ktorých „vlašák“ nepotvrdene pochádza z Francúzska alebo z Talianska a „ryňák“ z nemeckého Porýnia a je pravdepodobne krížencom odrody Heunisch a Tramín červený. Rizling rýnsky a Rizling vlašský nie sú príbuzní ako by sa podľa ich názvu mohlo zdať. V tomto článku sa vám ich pokúsime
    Čítať viac

  • Cabernet Franc Day – 4. december

    Aj vína majú svoje dni a Cabernet Franc ho oslavuje 4. decembra.  Keby porovnávame odrody z pohľadu popularity, táto odroda by určite nepatril na prvé priečky. Patrí však medzi tri hlavé odrody, ktoré sa používajú na výrobu svetoznámych kupáží Bordeaux vín. Preto si aj toto výnimočné, ale často nedocenené víno zaslúži svoj „deň slávy“. Cabernet
    Čítať viac

  • Cabernet Franc 2018 – ovocné a korenisté víno

    Cabernet Franc je tradičná, starobylá muštová odroda, za pravlasť ktorej sa považujú španielske Pyreneje. Slávu si však získala vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí. V regióne Bordeaux sa používa najmä na výrobu svetoznámych kupáží. Spolu s Merlotom a Cabernet Sauvignon vytvárajú nezameniteľné Bordeaux vína, predovšetkým na pravom brehu rieky Gironde, v
    Čítať viac

  • Maxx Reserva – ikonický merlot vinárstva Tajna

    Charakteristika odrody Merlot v skratke Merlot, ktorý je ikonický pre naše vinárstvo,  je jednou s najviac rozšírených odrôd v celosvetovom meradle, ktorá sa do sveta rozšírila z Bordeaux. O jej pôvode sa toho vie doposiaľ veľmi málo, no zmienky o nej pochádzajú zo 14. storočia. Prémiové vína z tejto odrody pochádzajú hlavne z Francúzska, Austrálie, Nového Zélandu a Kalifornií v USA. Oproti Cabernetu
    Čítať viac

  • Pinot Noir 2018 – ovocné a elegantné víno

    Charakteristika odrody v skratke Pinot Noir je francúzska modrá odroda hrozna, ktorej názov je odvodený od francúzskych slov „borovica“ a „čierna“ a je najrozšírenejšou odrodou oblasti Champagne. Je to elegantná a ušľachtilá odroda,  no je všeobecne známe, že náročná na pestovanie a spracovanie. Z tohto dôvodu je pýchou každého vinára, ktorý vie s touto odrodou pracovať
    Čítať viac

  • Ružové víno proti čiernym myšlienkam

    Ružové víno sme si už na vinotajna.sk pochvaľovali viackrát. Svet zasiahla pandémia, ktorá v ľuďoch vzbudzuje strach a obavy. Netreba sa však poddávať. Optimistické zmýšľanie má pozitívny vplyv nielen na psychiku, ale aj na imunitu. A preto vám odporúčame nasadiť si ružové okuliare a naliať si ružového vína. Ružové víno – čím dlhšie, tým tmavšie Ružové vína sme
    Čítať viac

  • Mladé vína s ochranou svätých

    Počas vrcholiacej jesene uzrie každoročne svetlo sveta mladé víno. Po úspešných oberačkách sa hrozno starostlivo spracovalo, fermentovalo a vinári využili všetky svoje tajné postupy a recepty, aby priniesli svojim zákazníkom opäť veľkolepý zážitok. Avšak, hoci vinári môžu z tankov ponúkať  plody svojej práce takmer okamžite, oficiálne označenie „mladé víno“ má  svoje pravidlá. Zákon povoľuje uviesť mladé vína
    Čítať viac

  • Obdobie oberačiek v Tajnej je tu!

    Oberačková sezóna je pre vinára najkrajším obdobím. Doslova zbiera plody svojej práce, ktoré potom vďaka svojmu umu a skúsenostiam mení na výborné vínko. Toto pekné obdobie práve nastalo a stovky kilogramov hrozna z viníc vinárstva Tajna poputuje do debničiek na ďalšie spracovanie… a čo je skvelé, prvé výrobky bude možné ochutnať už čoskoro. Horúce letá spôsobujú, že hrozno dozrieva
    Čítať viac

  • Tajomstvá starých koreňov – ako chutí "staré víno" ?

    Vinič hroznorodý je starší ako ľudstvo samo. Odkedy však ľudia objavili chuť jeho plodov a možnosti spracovania, stali sa nerozlučnou dvojicou. Rokmi vinári zdokonaľovali spôsoby pestovania, šľachtili rastliny a stále sa snažia o to, aby najobľúbenejší produkt z viniča získal dokonalú chuť. Keď sa majiteľom vinohradu podarí vypestovať odrodu s ideálnymi vlastnosťami, pokúšajú sa uchovať vinič pri živote celé generácie.
    Čítať viac

E-shop
Magazín