Jeden z hlavných dôvodov výsadby Cabernetu Sauvignon v našej lokalite je výroba ružových vín. Úžasná vlastnosť ružového vína je jeho rozmanitosť. Náš Cabernet Sauvignon rosé je osviežujúci, chladivý a ovocný zároveň, krásne sa vyníma v pohároch a dotvorí atmosféru. Ružovým vínom nič nepokazíte, naopak, sme si istí, že vás nikdy nesklame.
Ako náš Cabernet Sauvignon rosé vzniká
Táto odroda v našej lokalite dosahuje cukornatosť do 24 °NM, takže ju vieme využiť ako na červené tak aj na ružové vína. Pre výrobu rosé zbierame hrozno pri cukornatosti max do 21 °NM, pri ktorej je úroda už vo fyziologickej zrelosti a zároveň zachováva v mušte a neskôr vo víne krásne šťavnaté kyseliny.
Stredne ťažké pôdy a klon 337 dávajú vínam decentný paprikový tón, ktorý postupne mäkne a je dotvorený zvyškovým cukrom. Ten sa snažíme zachovať zastavením kvasného procesu. Obsah zvyškového cukru spojený s ovocnými kyselinami dáva ružovým vínam opulentnú a sviežu chuť.
Intenzívna vôňa po malinách a jahodách je získaná ležaním rmutu po odstopkovaní hrozna v chladnejších podmienkach. Kvasenie ružového muštu prebieha pri teplotách 15 °C – 18 °C a víno po dokvasení vyzrieva v nerezových nádržiach.
Kvalita vzniká vo vinohrade
Pestovanie tejto odrody je v našej lokalite nenáročné. Cabernet Sauvignon má stredne intenzívny rast a úrody pre výrobu rosé sú max 6 t/ha. Poctivejšie pristupujeme k odlisťovaniu, ktoré začíname vykonávať po kvitnutí a to z dôvodu ochrany a lepšej zrelosti strapcov. Ochrana tejto odrody voči chorobám je stredne náročná s väčšou starostlivosťou voči plesni sivej v období vyzrievania strapcov.
Kvalita hrozna sa začína tvoriť už zimným rezom. V zaťažení ponechávame jeden ťažeň so 6 očkami. To nám zabezpečuje naozaj vhodné podmienky pre rast kvalitného hrozna. V niektorých ročníkoch musíme pristúpiť k zhadzovaniu strapcov (k redukcií) práve z dôvodu rýchlejšieho a kvalitnejšieho vyzrievania úrody.
Kultivácia vinohradu je rovnaká ako pri ostatných našich pestovaných odrodách. Používame zazelenaný každý druhý rad, ktorý sa valcuje alebo mulčuje. To záleží od množstva zrážok a vlhkosti pôdy. S pracovanie pôdy je robené len podrývaním a kultiváciou príkmenného pásu.
Charakteristika vína
Nový ročník 2015 je vínom jasnej staroružovej farby obdareným čarovnou vôňou priehrštia červených ríbezlí, záhradných jahôd a májových čerešní. V plnšej ovocnej chuti sa pekne snúbia ovocné kyseliny s lahodným zvyškovým cukrom. Chuť vína je kópiou vône. Pripomína zmes červeného záhradného ovocia s nádychom ríbezlí, malín a pomela.
Cabernet Sauvignon rosé a servírovanie
Odporúča sa podávať ho dobre vychladené pri teplote 8 – 10 °C, v kalichoch na ružové vína s objemom 400 – 450 ml
Gastronómia
Odporúčanie k jedlu: tekvicová krémová polievka so slaninkovým chipsom, infúzia z bažanta s prepeličím vajíčkom, šťavnaté plátky bravčovej kotlety s citrónom a opekanými zemiakmi, žltý melón s plátkami sušenej šunky
Fľašová zrelosť: 1 – 3 roky
- Lokalita: Tajná
- Hon: Sari
- Klon: 337
- Podpník: SO/4
- Spon: 2,2 x 0,9
- Počet koreňov/ha: 5000 ks
Ocenenia vína:
- Požitavská výstava vín 2016 Šurany – zlatá medaila
- Víno Vráble 2016 – zlatá medaila
- Víno Čajkov 2016 – strieborná medaila
- Vínne hody Vieska nad Žitavou 2016 – zlatá medaila, champion kategórie
- Danube Wine 2016 – zlatá medaila, champion kategórie
- Nemčiňany 2016 – zlatá medaila
- Oenoforum 2016 – zlatá medaila
- Víno – Bojnice 2016 – zlatá medaila, champion kategórie