Cabernet Sauvignon a Merlot – porozumejte jemným rozdielom, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť
Cabernet Sauvignon a Merlot sú dva druhy vína, ktoré majú veľa spoločného, ale zároveň sú aj veľmi odlišné. Pre menej skúsených znalcov vína môže byť výber tej pravej fľaše a rozlíšenie medzi podobnými druhmi vína ťažkou úlohou. Ale ak porozumiete jemným rozdielom, budete schopní urobiť správne rozhodnutie.
Cabernet Sauvignon a Merlot majú rovnaký pôvod
Cabernet Sauvignon aj Merlot sú pôvodom z francúzskeho regiónu Bordeaux, kde prvé zmienky pestovania pochádzajú z 15. storočia. Odrodám, ktoré sa používajú na výrobu týchto vín, sa darí v odlišných podmienkach.
Odroda Cabernet Sauvignon rastie najlepšie v štrkovitej pôde, ktorá sa nachádza v regióne Médoc pozdĺž ľavého brehu. Štrkovitá pôda je dobre odvodnená, čo vytvára presne tie podmienky, ktoré odroda potrebuje. Výhodou je tiež, že pôda absorbuje teplo z prostredia a spätne evaporáciou ho dodáva hroznu, čo pomáha Cabernet Sauvignonu dozrievať oveľa rýchlejšie.
Merlot rastie lepšie v ílovitých a na vápenec bohatých pôdach, ktoré sa nachádzajú pozdĺž pravého brehu v ústí oblasti Gironde. Tento druh pôdy udržuje chladnejšiu teplotu vzduchu v blízkosti strapcov, čo spôsobuje neskoršie dozrievanie.
V súčasnosti sa obidve odrody viniča pestujú v rôznych lokalitách. Vína so základom Merlotu sú často vypestované a vyrobené v St. Émilion, Pomerol a Fronsac, a vína so základom Cabernet Sauvignonu môžeme nájsť v Médoc a Pessac-Léognan. Obe odrody rastú tiež v doline Napa, v oblasti Sonoma, na severovýchode Spojených Štátov a v južnej Austrálii.
Rozdiely vo výrobe
Cabernet Sauvignon sa vyznačuje malými tučnými bobuľami hrozna. To je dôvod, prečo jeho vína obsahujú tak veľa trieslovín, keďže sa nachádzajú práve v šupkách hrozna. Počas výroby Cabernet Sauvignon dozrieva v dubových sudoch. Pre výrobu chutného vína je to dobré, aj keď nie vždy zreje týmto spôsobom. Namiesto toho, aby sa víno stalo príliš jemným, proces dozrievania v dreve zjemní obsah kyselín a horkosť tanínov, a tiež vínu pridá nové balzamové tóny.
Podobne ako Cabernet Sauvignon, Merlot tiež často dozrieva v dubových sudoch, alebo v kontakte s dubovým drevom. Počas procesu výroby má byť hrozno Merlotu okamžite po dozretí obraté, aby neprezrelo a nestratilo kyselinu. Kým víno Cabernet Sauvignon sa vyrába iba z jedného druhu hrozna, Merlot sa často mieša s inými odrodami, na zníženie obsahu trieslovín, keďže Merlot má mať ľahšiu, ovocnú chuť.
Rozdiely v chuti sú dôvodom pre Bordeaux blend
Nie je prekvapením, že Merlot a Cabernet Sauvignon sú často zmiešavané spolu. Ovocnosť Merlotu sa často využíva na prekrytie horkosti trieslovín, ktoré sú často prítomné v Cabernet Sauvignone. Obyčajne sa Merlot používa na to, aby „osladil“ viac horké vína a Cabernet Sauvignon na pridanie drsnejšej tanínovej chuti k vínam, ktoré sú príliš sladké.
Cuvée Secret Reserva
Spojenie troch červených krásavcov, z ktorých každý má individuálne prednosti vo vôni aj chuti, obsahuje výsledný podiel 39% Cabernet Sauvignon, 39 % Merlotu, 20 % Cabernet Francu a ako sa na správneho „super-slováka“ patrí aj 2% domáceho novošľachtenca Dunaj.
Všeobecne má Cabernet Sauvignon výraznejšiu chuť, kým Merlot je jemnejší. Zároveň existuje veľa vín Merlot, ktoré majú výraznú chuť. Všetko závisí od toho, kde sa vinič pestuje.
Podnebie hrá veľkú rolu v tom, ako tieto vína chutia. Napríklad vína, ktoré sú vyrobené z hrozna vypestovaného v chladnejšej klíme budú mať suchšiu, viac zemitú chuť s väčším obsahom trieslovín. Naopak víno vyrobené z hrozna vypestovaného v teplejšej klíme bude mať oveľa ovocnejšiu chuť a menej trieslovín.
Ktoré víno sa ku ktorému jedlu lepšie hodí?
Napriek všetkým ich podobnostiam, je veľký rozdiel pri párovaní Cabernet Sauvignonu alebo Merlotu k jedlu. Tieto druhy vína, aj keď sú vyrobené podobne a v tých istých regiónoch, majú zreteľne odlišnú chuť, ktorá sa hodí k rôznym druhom jedla.
Kedy vybrať Cabernet Sauvignon?
Nikdy ho nevyberajte k delikátnym jedlám. Jeho výrazná chuť prebije všetko iné na stole. Namiesto toho, ho používajte s ťažkými jedlami, akými sú napríklad, kačica, bažant, byvol, a ďalšie jedlá s vysokým obsahom bielkovín. Nepárujte Cabernet s rybami, lebo morská soľ a triesloviny nie sú najlepšou kombináciou. Keď uvažujete nad morskými pokrmami, Cabernet sa hodí k pečeným mastnejším rybám, ako napríklad tuniak, mečiar alebo žralok. Ale ľahšie červené víno z odrody Pinot Noir s vyššou ovocnou kyselinou a podstatne nižším obsahom trieslovín môže byť lepšou voľbou.
Kedy vybrať Merlot?
Vďaka tomu, že je toto víno sladšie a obsahuje menej trieslovín, môže byť používané v rôznych kombináciách. Merlot sa dobre páruje s rôznymi druhmi talianskych jedál, najmä s tými, ku ktorým ide paradajková omáčka. Toto víno dobre zvýrazňuje pikantnú príchuť pečeného kurčaťa, húb a parmezánu. Z tmavého mäsa sú ideálne dusené úpravy s hustou koreňovou omáčkou alebo jahňacina.
Merlot Rosé, ročník 2017
Víno svetlej ružovej farby vyrobené samotokom z modrého hrozna odrody Merlot. Atraktívna vôňa drobného červeného ovocia pripomína zmes prvých malín a dozrievajúcich májových čerešní s notou mladých zelených ríbezľových lístkov. Chuť je harmonická k vôni, zaujme pôvabnou ovocnou kyselinkou, ktorá je v dochuti pekne zaguľatená jemnou stopou zvyškového cukru.
Ročník 2017 je v Tajnej z pohľadu kvality ružového vína nad očakávania veľmi dobrým. Rosé z Merlotu si od začiatku spracovania v mušte udržalo vyššie kyseliny, čo sme využili najmä pri šetrnom a rýchlom spracovaní po odstopkovaní, s obmedzeným účinkom kyslíka. Ružové víno si tak zachovalo veľa príťažlivých primárnych aróm po ovocí a lahodnú šťavnatosť.
Aj keď sa tieto dve vína vyrábajú v podobných oblastiach a využívajú sa pri tom veľmi podobné techniky, sú medzi nimi významné rozdiely, ktoré by sme mali akceptovať, keď sa snažím vybrať k jedlu to správne víno.